Hoe hoog hang je een lamp boven de salontafel?

Terug naar alle vragen

Het bepalen van de ideale hoogte om een lamp boven de salontafel te hangen, vereist aandacht voor zowel functionele als esthetische aspecten. Over het algemeen varieert de aanbevolen hoogte voor het ophangen van een lamp boven de salontafel tussen 152 en 183 centimeter vanaf de vloer tot aan de onderkant van de lampenkap.

Functioneel gezien is het essentieel om de lamp op de juiste hoogte te plaatsen, zodat deze voldoende licht verspreidt zonder verblinding te veroorzaken. Het doel is om een gelijkmatige verlichting van de salontafel en de zitruimte te bereiken. Een goede vuistregel is om de lampenkap op ooghoogte te hangen wanneer je zit, wat meestal tussen 152 en 183 centimeter vanaf de vloer is.

Daarnaast moet je rekening houden met de specifieke omstandigheden in de ruimte. De hoogte van het plafond en de beschikbare ruimte kunnen van invloed zijn op de ophanghoogte. In kamers met lagere plafonds kan een lagere ophanghoogte geschikter zijn om een gezellige sfeer te creëren, terwijl kamers met hogere plafonds mogelijk een hogere ophanghoogte vereisen om de ruimte goed te benutten.

Esthetiek is ook van belang. De lamp moet visueel in verhouding staan tot de salontafel en de rest van het interieur. Een lamp die te groot of te klein lijkt, kan de algehele uitstraling van de ruimte verstoren.

Het is belangrijk om te experimenteren met de hoogte om de perfecte balans te vinden tussen functionaliteit en esthetiek. Pas indien nodig de hoogte aan om het gewenste lichtniveau en de gewenste uitstraling voor je woonruimte te bereiken.

Foto: Eglo - Hanglamp NEWTON - Zwart

Terug naar alle vragen

Niet gevonden wat je zocht?

Neem contact met ons op!

Annoesjka De Vos van de afdeling Receptie

Hoi,

Ik ben Annoesjka van de afdeling Receptie. Aarzel niet om ons te contacteren. Samen met het DEBA team sta ik voor je klaar!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, kortingen, promoties & evenementen.