Terug naar het overzicht ›
Gepost op 22 februari 2023 in Woonkamer

5 tips om het beste uit je woonkamer te halen

Na een dagje weg zijn van huis, doen we vaak niets liever dan helemaal tot rust komen in onze woonkamer. Het vormt een geweldige plek om te ontspannen, te socializen of gewoon lekker ons ding te doen. Tenminste, als je woonkamer goed is ingedeeld. Kun jij best wel enkele tips gebruiken om je woonkamer wat te finetunen? Lees dan even mee!

 1. Bepaal de functie van de ruimte

Voordat je begint met het (her)inrichten van je woonkamer, is het belangrijk om te bepalen welke functies je wilt dat de ruimte vervult. Moet het een gezellige plek zijn om tv te kijken en te ontspannen, of wil je het ook gebruiken als werkplek of speelruimte voor kinderen? Misschien wil je wel graag een aparte leeshoek met boekenkast. Door hier even over na te denken, kun je de indeling aanpassen aan je behoeften. 

Tip: Schets een grondplannetje van de ruimte en kijk naar hoe je woonkamer er nu uit ziet. Waar loop je tegenaan? Heb je vloeiende looplijnen en genoeg privacy of kan dit beter? Noteer even voor jezelf welke functies de ruimte zoal moet invullen en breng dit over op je grondplan. Denk ook na over verschillende doorzichten. Heb je een prachtig groot raam en kijk je graag vanuit je zetel of werkplek naar buiten? Speel hier dan op in. Kopieer je grondplan een paar keer zodat je verschillende versies van opstellingen kan maken. Daarna kan het puzzelen echt beginnnen! :) Schets (je bestaande) meubels op je grondplan om zo de ideale flow te creëren waar jij gelukkig van wordt. 

 Foto: Zetel hoeksalon ELISE - Missouri Cognac van Primavera Furniture

2. Kies de juiste meubels

De juiste meubels kunnen een groot verschil maken in de manier waarop de ruimte gebruikt wordt en bepalen voor een groot deel de uitstraling. Kies daarom voor meubels die passen bij de stijl en functie van je woonkamer. Als je bv. vaak gasten ontvangt, is een grote hoekzetel of een ruime eettafel een goede keuze. Zorg er alleen voor dat de meubels niet te veel plaats in beslag nemen, zodat er voldoende bewegingsruimte overblijft. Vloeiende looplijnen, remember? ;) 

Tip: Je kan de ruimte scheiden d.m.v. een open kast waar je leuke spulletjes, planten of boeken in kan uitstallen. Zo doorbreek je de ruimte op een subtiele manier en verkrijg je een apart leuk hoekje zonder je helemaal af te zonderen van de rest. Ook met modulaire zetels kun je makkelijk switchen in je interieur zodat op elk moment aan je behoeftes voldaan wordt. Wil je bv. een extra zitplek creëren? Of moet het dienen als poef of salontafel? Aan jou de keus! 

Foto: Roomdivider METALO - Railway Brown van Henders & Hazel

 3. Denk aan de verlichting

Goede verlichting is essentieel voor een efficiënte indeling van de woonkamer. Denk na over verschillende soorten verlichting, zoals staande lampen, tafellampen en plafondlampen, om zo de juiste sfeer te creëren en de ruimte goed te verlichten. Richt de verlichting op de juiste plaatsen, zoals leesplekken of kunstwerken. 

 Foto: Vloerlamp OLIMPIA - Blauw van Kave Home

4. Zorg voor een goede balans

Een goede balans is uitermate belangrijk bij het inrichten van je woonkamer. Probeer de meubels en accessoires zo te plaatsen dat ze in verhouding staan tot elkaar en een mooi harmonieus geheel vormen. Zorg er ook voor dat de ruimte niet helemaal overladen is. Als je een kleine woonkamer hebt, kun je kiezen voor luchtige stoffen en meubels die er licht uitzien in de sfeer die ze uitademen. Wil je de ruimte groter doen lijken, dan kun je opteren om koele kleuren en eenvoudige vormen te gebruiken. Zo lijkt de woonkamer minder zwaar en vol. Als je een grote woonkamer hebt met veel details en meubels, helpt het om een groot vloerkleed te leggen om zo alle meubels met elkaar te verbinden en een gevoel van rust te creëren. In de woonkamer is het grootste object vaak de zetel. Door hier een tapijt te leggen, lijkt alles minder te zweven en verkrijg je een mooie samenhang. 

 Foto: Tapijt BLISS - Grijs van Zuiver

5. Maak gebruik van opslag

Slimme opslagoplossingen kunnen helpen bij het efficiënt indelen van de woonkamer. Kasten, planken en opbergmanden zijn handig om rommel op te bergen en de ruimte netjes te houden. Zet nog wat leuke bloemen neer of plaats wat leuke objecten en klaar ben je! 

 Foto: Dressoir CUBO - Burned Oak van Henders & Hazel

Door rekening te houden met deze tips, kun je je woonkamer efficiënt indelen en omtoveren tot een gezellige, functionele ruimte die past bij jouw levensstijl en persoonlijke smaak. Veel plezier met jouw ideale flow te creëren! Voor meer advies en wooninspiratie, kun je steeds terecht in onze gezellige showroom.  

 

 

 

 

 

Jade De Bock van de afdeling Verkoop

Hoi,

Ik ben Jade van de afdeling Verkoop. Aarzel niet om ons te contacteren. Samen met het DEBA team sta ik voor je klaar!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, kortingen, promoties & evenementen.