Terug naar het overzicht ›
Gepost op 30 januari 2023 in Keukens

Hoe bepaal je een goede indeling voor je keuken?

Een keuken is een van de belangrijkste ruimtes in een huis. Niet onbelangrijk dus om de indeling ervan zo efficiënt mogelijk te maken. Of je nu een grote of kleine keuken hebt, er zijn een aantal zaken waar je best op let bij het bepalen van de indeling. Benieuwd wat? Lees dan verder!

1. Functionaliteit

Eerst en vooral is de werktriangel een belangrijk concept om rekening mee te houden bij het indelen van je keuken. Ken je alleen maar de muzikale triangel? Dan klinkt deze keukenterm vanaf nu ook als muziek in je oren. De werktriangel of keukendriehoek bestaat uit de koelkast, de gootsteen en de kookplaat. Het is belangrijk dat deze drie elementen zo dicht mogelijk bij elkaar liggen zodat je zo weinig mogelijk van hier naar daar moet lopen tijdens het koken.

 Foto: Keukenrealisatie Familie De Cock

2. Verkeersstroom

Nog een belangrijke overweging is de verkeersstroom. Houd er rekening mee hoe mensen zich bewegen in de keuken. Net zoals je in het verkeer files wil vermijden, doe je dat ook het liefst in de keuken. Zorg er dus voor dat er voldoende ruimte is om rond te lopen en dat er geen knelpunten ontstaan. Koken in een comfortabele en ontspannen sfeer is des te leuker!

3. Opslag

Een goede keuken heeft voldoende opbergruimte voor pannen, borden, bestek en ander keukengerei. Bedenk hoeveel opslag jij precies nodig hebt en waar je deze wilt hebben. Inbouwkasten, open planken en kasten onder het aanrecht zijn populair.

Foto: Keukenrealisatie Familie Volckerijck

4. Werkvlakken

Zorg ervoor dat er voldoende werkvlakken zijn, zodat je genoeg ruimte hebt om te koken en te werken. Het is handig om werkvlakken te plaatsen in de buurt van de koelkast, oven en kookplaat. Zo kun je je diner snel en makkelijk bereiden!

5. Apparatuur

Apparatuur is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Overweeg waar je grotere apparaten zoals een vaatwasser en oven wilt hebben en waak erover dat er voldoende ruimte is om deze te installeren.

6. Verlichting

Niemand snijdt graag in de vingers door gebrek aan goede verlichting. Plaats dus lichtbronnen boven het werkvlak, zodat je alles goed kunt zien wanneer je kookt. Er zijn verschillende opties, zoals plafondverlichting, onderkastverlichting en wandlampen.

7. Ergonomie

Ten slotte zorg je er ook voor dat alles makkelijk toegankelijk is en dat je je niet continu hoeft te bukken of te rekken om dingen te bereiken. Let op je lichaamsgrootte, zodat de hoogte van het werkblad hierop kan afgesteld worden. Zo kun je op een ontspannen manier in je potten roeren.

Ben je aan het denken over een nieuwe keuken? Dan kun je met bovenstaande puntjes alvast rekening houden en gaan voor de ideale keukenindeling. Vraag je je ook nog af hoe je de juiste keuken kiest? Lees dan ook zeker eens deze blog. Voor verdere info kun je steeds terecht in onze toonzaal. Onze keukenexperten staan je met veel plezier bij om jouw droomkeuken werkelijkheid te maken. Boek hier alvast je afspraak

 

 

Christoph Frans van de afdeling Keukens

Hoi,

Ik ben Christoph van de afdeling Keukens. Aarzel niet om ons te contacteren. Samen met het DEBA team sta ik voor je klaar!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuwtjes, kortingen, promoties & evenementen.